معرفی کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ؛ از بهترین مجموعه های فانتزی نوجوانان
به گزارش آیان کتاب، مجموعه کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ نوشته ریک ریوردن از معروف ترین مجموعه های داستانی ادبیات داستانی نوجوانان به شمار میرود که در ژانر فانتزی می گنجد. همانطور که احتمالا از نام آن حدس زده اید، این مجموعه داستان پسری دوازده ساله به نام پرسی را تعریف می کند. پرسی بچه ای بازیگوش است و مسائل زیادی در مدرسه دارد، اما بالاخره زمان آن می رسد تا مادرش رازی را که مدت ها از او مخفی نگه داشته بود برایش آشکار کند: پرسی در واقع پوزئیدون و یک نیمه خدا است، یعنی مادرش انسان است و پدرش یکی از ایزدان یونانی! اما حالا که پرسی از این واقعیت باخبر شده او دیگر نمی تواند به مدرسه انسان های معمولی بازگردد؛ از این رو مادرش او را به کمپ دورگه ها می فرستد و ماجراجویی های پرسی و دوستان نیمه خدای دیگرش از اینجا آغاز می شوند.
مجموعه کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ شامل پنج کتاب اصلی است که به ترتیب در فاصله سال های 2005 تا 2009 میلادی منتشر شدند و ششمین قسمت آن که اثری مستقل به شمار میرود در سال 2023 میلادی منتشر شد. این مجموعه همچنین چهار کتاب فرعی دارد و تا به امروز پنج رمان گرافیکی نیز بر اساس کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ عرضه شده است.
حال و هوای مجموعه کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ
اگر از طرفداران داستان ها و افسانه ها حول خدایان یونان هستید نمی توانید کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ را از دست بدهید. ریک ریوردن توانسته روایتی امروزی و مدرن را با افسانه های یونانی پیوند بزند که شاید در وهله اول امری ناشدنی به نظر می آمد. داستان پرسی و دوستانش از یک ماجراجویی ساده به داستانی حماسی تبدیل می شود که خواندن آن را برای مخاطبان بزرگسال هم لذت بخش می نماید. ممکن است تصور کنید یکی از سختی های خواندن اسطوره های یونانی در این است که اگر آشنایی کاملی با داستان ها و شخصیت های آن نداشته باشید، باید حتما مدت زمان زیادی را تنها صرف جستجو درباره پیشینه این نام و آن کاراکتر کنید. اما کتاب های ریک ریوردن این فرصت را در اختیار شما می گذارد تا بدون نگرانی از اینکه چقدر فکرتان از دایره المعارف خدایان یونانی فربه است از کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ لذت ببرید.
اگر بخواهم مقایسه کنم، می توانم بگویم مجموعه پرسی جکسون شما را به یاد هری پاتر می اندازد یا مجموعه ای شبیه فال نیک نیل گیمن است با این تفاوت که طولانی تر ولی ساده تر است و از آنجا که بیشتر در رده ادبیات داستانی نوجوان می گنجد، اتمسفری سبک، خلاق و اغلب بامزه داشته و با مسائل عمیق و تاریک سروکار ندارد. به نظرم، این ایده بسیار خوبی برای مدرن سازی اسطوره های یونانی با سیستم روایی جدیدی است که می تواند مخاطب امروزی را جذب خود کند و ریک ریوردن در اجرای این ایده کاملا پیروز بوده است.
نقش اصلی کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ مشخصا خود پرسی است؛ پسری که بر ریوردن شخصیت او را بر اساس پسر خود نوشته است. این پسربچه شجاع، بامزه و کنجکاو دو دوست به نام های گرور و آنابث دارد و بعدها تایسون نیز به جمع آن ها اضافه می شود. ترتیب کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ هم از این قرار است: دزد آذرخش که در آن پرسی برای اولین بار به هویت واقعی خود به عنوان یک نیمه خدا پی برده و پدرش را می شناسد و بعد از اینکه به کمپ دورگه ها فرستاده می شود، مأمور می شود تا از المپ در برابر دشمنان آن محافظت کند. کتاب دوم دریایی هیولاها نام دارد که پرسی در آن باید برای نجات جان دوستان خود و دیگر ساکنان کمپ دورگه ها از دریای هیولاها بگذرد و در این میان رابطه بین او و دوستانش قوی تر از پیش می شود. نفرین تیتان کتاب سوم این مجموعه است که ماجرای پرسی برای نجات یکی دیگر از نزدیک ترین دوستانش، یعنی آنابث را تعریف می نماید.
آنابث دختر آتنا، ایزد یونانی است و در این داستان، جان او و دخترش در خطر است؛ در این میان پرسی برای حمله مرگبار به تیتان ها نقشه می ریزد. در کتاب چهارم نبرد هزارتو ماجراجویی حماسی پرسی شدت و حدت یافته و تایسون و ریچل نیز با او همراه می شوند و نبرد به وادی هزارتوهایی پیچ در پیچ انتقال می یابد. بالاخره، پنجمین و آخرین کتاب مجموعه که عنوان آن آخرین المپ نشین است، ایزدان را نشان می دهد که المپ را رها کرده و برای اوج داستان به نیویورک آمده اند. این مسئله هماهنگی دنیا را به مخاطره می اندازد و حالا بچه های دورگه به جای ایزدان قدرت را به دست می گیرند. سوال خاتمهی اینجاست که آیا پیشگویی درست از آب درخواهد آمد؟ آیا اصلا دنیا مدرن به قهرمان نیاز دارد و اگر دارد، این قهرمان باید چه ویژگی هایی داشته باشد؟
1. دزد آذرخش (The Lightning Thief)، اولین کتاب پرسی جکسون و ایزدان المپ
دزد آذرخش اولین کتاب مجموعه پرسی جکسون و ایزدان المپ است و روایت خود را با کلیشه های آشنای ژانر فانتزی شروع می نماید: نقش اصلی که یک شبه پا به ماجراجویی پیچیده ای می گذارد و حالا باید با همکاری دوستان تازه خود در مسیر جستجوی حقیقت با رقیبانی بسیار قدرتمند روبرو شود. همانطور که گفتم، داستان از اینجا شروع می شود که پرسی می فهمد پدرش یک انسان عادی نبوده، بلکه خود پوزئیدون، برادر زئوس، فرزند کرونوس و از دوازده ایزدان المپ نشین و خدای دریاها و آب هاست. این یعنی پرسی کوچک ما هم یک نیمه خداست و حالا باید با سایر بچه هایی که شبیه خودش هستند در یک مدرسه درس بخواند. کسانی که در کمپ دورگه ها تحصیل می کنند هر یک پیشینه عجیب و غریب خود را دارند که اگر آخر آن را بگیرید به یکی از ایزدان یونان می رسد.
در این میان که پرسی می کوشد با زندگی تازه اش خو بگیرد، اخباری به گوشش می رسد که از بلوا در دنیا ایزدان خبر می دهد؛ تیتان ها که دشمنان اصلی ایزدان محسوب می شوند، بعد از مدت ها دوباره بازگشته اند، زئوس آذرخش خود را گم کرده و اگر دزد آذرخش پیدا نشود، المپ سقوط خواهد کرد. حالا از پیشگویی هایی سخن به میان آمده که پرسی را ناجی موعود معرفی می کنند. اما آیا پرسی می تواند در نبرد در برابر نیروهایی که المپ را تهدید می کنند سربلند بیرون آمده و به عنوان قهرمان قرن شناخته شود، یا اینکه نیمچه خدای داستان ما در کنار المپ از بین خواهد رفت؟
دزد آذرخش بدون اینکه بخواهد یک مقدمه عریض و طویل تحویلتان دهد تا شما را در فضای فانتزی کتاب جا بیندازد، به سرعت خواننده را درگیر داستان و شخصیت های مجذوب کننده خود می نماید. صحنه های پرهیجان و اکشن هم تا دلتان بخواهد در آن پیدا می شود. جریان کتاب بسیار سریع است و متن آن به قدری ساده و دلنشین که اگر خواندن آن را شروع کنید، تا کتاب به خاتمه نرسد آن را زمین نخواهید گذاشت.
تنها ایرادی که می توان به آن گرفت این است که به خواننده اجازه نفس کشیدن نمی دهد! اتفاقات مهم و پرهیجان چپ و راست یکی پس از دیگری از راه می رسند و نمی گذارند مخاطب با رویدادها ارتباط عمیق برقرار کند. به جز این اما ایراد دیگری نمی توان به دزد آذرخش گرفت که در ارائه داستانی گیرا از دنیا خدایان و دنیا فانی ها پیروز شده است. با اینکه کتاب تا حدود زیادی به ماجرای اسطوره های اصلی وفادار است، اما شیوه روایت ریوردن هرگز شما را خسته نخواهد کرد و حتی کسانی که هرگز پیش از این داستان های اساطیر یونان را نشنیده اند، به سرعت راه خود را در دنیا پرسی جکسون و ایزدان المپ پیدا خواهند کرد.
2. دریای هیولاها (The Sea of Monsters)
اگر داستان دزد آذرخش حول اسطوره پوزئیدون می چرخید، دریای هیولاها بر ادیسه تمرکز می نماید. پرسی حالا سال هفتم مدرسه خود را می گذراند و پس از ماجراهایی که او و دوستانش گروور و آنابث در کتاب پیشین گذراندند، دیگر همه چیز عادی به نظر می رسد؛ اما آنچه پرسی از آن بی خبر است این است که مرزهای جادویی که از کمپ دورگه ها محافظت می کنند تضعیف شده و هیولاها تهدید بزرگی برای تمام ساکنان این کمپ به حساب می آیند. در این میان، تایسون نیز آویزان پرسی شده و هر جایی که می رود او را دنبال می نماید. به زودی ماجرا بالا می گیرد و دوست صمیمی پرسی یعنی گروور به دست دشمنان در جزیره ای در دریای هیولاها محبوس می شود؛ جایی که در دنیای واقعی آن را به عنوان مثلت برمودا می شناسند. اگر پرسی و دوستانش نتوانند خود را به این جزیره برسانند، معلوم نیست چه بلایی سر کمپ دورگه ها، این تنها پناهگاه نیمه خدایان خواهد آمد.
پس از یک کتاب خوب، همیشه سطح توقعات برای کتاب بعدی به شدت بالا می رود. مجموعه کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ نیز از این قاعده مستثنی نبوده و طرفداران با اشتیاق فراوان منتظر ریوردن بودند تا کتاب بعدی را منتشر کند؛ آن ها اما احتمالش را نمی دادند که کتاب دوم از کتاب اول هم بهتر باشد! ریوردن تمام آن چیزهایی که دزد آذرخش را به یک داستان خوب در ژانر فانتزی تبدیل می نماید، در دریاهای هیولاها نیز آورده، اما آن را بال و پر داده و این بار، بن مایه شخصیتی کاراکترهای اصلی مثل آنابث و تایسون را نیز غنی تر کرده است.
یکی از کلیشه های ژانر فانتزی که در بیشتر کتاب های این سبک پیدا خواهید کرد، کلیشه فرد موعود است؛ مثل هری پاتر، یا فرودو در ارباب حلقه ها. این ها شخصیت هایی هستند که خودشان دنبال ماجراجویی نبودند، اما دست تقدیر آن ها را به عنوان تنها کسانی انتخاب می نماید که حالا باید قهرمان داستان باشند و دوستان و حتی دنیا خود را نجات دهند. پرسی هم همینطور است. او در دریای هیولاها به عنوان بهترین راوی برای داستان ایفای نقش می نماید؛ پرسی که در کتاب اول یک پسربچه ساده بود، حالا به شخصیتی پخته تر تبدیل شده که به ویژه پسران نوجوان می توانند با او ارتباط گرفته و احساس نزدیکی بکنند؛ از این رو کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ اساسا نقطه شروع بسیار خوبی برای پسربچه هایی هستند که در حالت عادی حاضر نمی شوند سراغ کتاب خواندن بروند. پرسی از آن دسته کاراکترهای قوی است که در کتاب هایی که مخاطب خود را نوجوانان قرار می دهند به ندرت دیده می شود؛ چرا که او می تواند با اتکا به خود تصمیم های مهم بگیرد و برای پیشبرد داستان نیازی به نظارت و نصیحت بزرگترها ندارد.
از آنجا که پیش از این در دزد آذرخش با ماهیت پرسی و دنیای ایزدان آشنا شده ایم، این کتاب دیگر رمز و راز کتاب اول را ندارد؛ اما این موضوع باعث شده داستان به ماجرایی آشنا تبدیل شود و روایت فرصت بیشتری برای تمرکز بر روابط بین شخصیت ها پیدا کند. مشخصا در دریای هیولاها پرسی، آنابث و گرور مدت زیادی را با هم می گذارنند که صمیمیت بین آن ها را عمیق تر می نماید و همزمان، باعث می شود خواننده هم با بچه ها احساس نزدیکی بیشتری بکند. همچنین پرسی در کمپ دورگه ها دوستان دیگری چون تایسون و کلاریس پیدا می نماید که مراودات پرسی با آن ها تفاوت بسیاری با آن چیزی دارد که پیش از این از پرسی دیده بودیم.
علاوه بر این ها، ریوردن دنیای خود را نیز توسعه داده و از جانوران جادویی در پیشبرد روایت بهره برده است؛ به ویژه هیپوکامپ ها که نوعی اسب آبی افسانه ای هستند و پرسی و دوستانش با یاری آن از دریای هیولاها گذشتند. این هم در جای خود نکته مثبت دیگری درباره کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ است؛ مخصوصا اگر طرفدار کتاب هایی با موجودات جادویی هستید دریای هیولاها را از دست ندهید که باب میل شما خواهد بود.
3. نفرین تیتان (The Titans Curse)
پرسی جکسون در نفرین تیتان پا به ماجراجویی تازه ای گذاشته. او با همراهی دوستانش می خواهد دو نفر از دورگه ها به نام های بیانکا و نیکو را پیدا کرده و به کمپ بازگرداند. شکارچی های آرتمیس در این مسیر به پرسی و یارانش یاری می کنند و در این میان بیانکا به شکارچی ها پیوسته و آنابث ناپدید می شود. آرتمیس متوجه می شود که موجودی هیولایی در کمین است که توانایی آن را دارد که المپ را به طور کامل نابود کند. در نهایت، آرتمیس به تنهایی به جنگ این هیولا می رود و پرسی و دیگران به سلامت به کمپ بازمی گردند؛ اما وقتی غیبت آرتمیس طولانی تر از آنکه باید می شود، پرسی، گروور، تالیا، بیانکا و نیکو تصمیم می گیرند تا در پی آرتمیس و آنابث پا به ماجراجویی دیگری بگذارند که ممکن است به قیمت جانشان تمام شود.
مانند دو کتاب دیگر این مجموعه، نفرین تیتان نیز مملو از جادو و هیاهو و اسطوره است. شخصیت آنابث که در کتاب های قبلی نقشی پررنگ داشت، در بخش اعظم نفرین تیتان غایب است؛ اما نیمه خدایان و دورگه های دیگری در این کتاب هستند که توجه شما را جلب خواهند کرد؛ مثل تالیا دختر زئوس، زوئی، نیکو و بیانکا. گروور نیز مثل همیشه پرسی را در ماجراجویی های خود همراهی می نماید.
یکی از ویژگی های بسیار خوب کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ این است که با اینکه داستان حول پرسی و ماجراجویی های او می گذرد، اما ریوردن آنقدری از اصل اسطوره ها فاصله نمی گیرد و زمانی که از آن راه فراری نباشد، تنها کمی در روایت اسطوره ها دست می برد و حتما برای آن دلیل قانع کننده ای ارائه می دهد. نفرین تیتان مملو از صحنه های اکشن، مبارزات با شمشیر و شخصیت های شرور به یادماندنی است.
یکی از ویژگی هایی که در نقش اصلی داستان ما در نفرین تیتان برجسته می شود این است که پرسی در این کتاب بسیار بزرگ شده است. او دیگر شبیه رهبری رفتار می نماید که یارانش را به سمت و سویی که صلاح می بیند هدایت می نماید. در مواقع سخت داستان، این همیشه پرسی است که در صحنه حضور دارد، کنترل ماجرا را به دست گرفته و از دوستانش حمایت می نماید. شخصیت تالیا نیز به خوبی در نفرین تیتان خودش را نشان می دهد؛ او یکی از کاراکترهای بهتر داستان است که به خوبی ساخته و پرداخته شده و بعضی جزئیات کوچک درباره او، مثل ترس از بلندی، شخصیت او را انسانی تر جلوه می دهد و به ویژه خواننده نوجوان می تواند خودش را جای او بگذارد.
به نظر می رسد که ریوردن در تصمیمی مطلعانه روایت را به سمت و سویی هدایت کرده که با بزرگ شدن پرسی رشد می نماید. پس از خواندن کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ احساس خواهید کرد که داستان برای کسانی نوشته شده که از شروع شروع در پی کردن ماجرای پرسی کرده اند و با او بزرگ شده اند. از این رو داستان و دیالوگ ها به فضای ادبیات داستانی بزرگسالانه نزدیک تر می شود. برای نمونه، اولین بار در همین کتاب نفرین تیتان است که پرسی با مسائلی مثل غم از دست دادن روبرو می شود؛ در حالی که کتاب های قبلی هرگز به موضوعات تیره و تار نمی پرداختند. بدون اینکه بخواهیم چیز زیادی فاش کنیم، تنها باید گفت که داستان با پیشگویی شروع می شود که خبر از مرگ یکی از بچه ها می دهد. کاراکترهای نفرین تیتان با لحظات ناراحت کننده و سرنوشت محتومی روبرو خواهند شد که در کتاب های قبلی این مجموعه نظیرش را پیدا نخواهید کرد.
با تمام این اوصاف اگر بخواهیم روراست باشیم، این کتاب نسبت به دو کتاب قبلی ضعیف تر عمل می نماید. از آنجا که داستان نفرین تیتان وسط مجموعه قرار می گیرد، داستانش نه می تواند آنقدر اوج بگیرد و حماسی شود، نه می تواند داستان پرسی را آنقدر جلو ببرد که به جای مهمی برسد. پس نبردها ریسکی نیستند و خواننده از همان ابتدای ماجرا می تواند حدس بزند که اتفاق خاصی برای پرسی نخواهد افتاد. مهم ترین مسئله ای که پرسی در نفرین تیتان باید نگران آن باشد، مسئله تولد شانزده سالگی اوست که به پیشگویی ها ارتباط پیدا می نماید. با این وجود، این ها دلیل کافی برای این نخواهند بود که کتاب های بعدی این مجموعه را نخوانید؛ چون بی شک ماجرا جریان هیجان انگیزتری پیدا خواهد کرد.
4. نبرد هزارتو (The Battle of the Labyrinth)
آنطور که به نظر می رسد نبرد ایزدان المپ و رهبر تیتان ها، یعنی کرونوس نبردی قریب الوقوع و غیرقابل اجتناب خواهد بود. کمپ دورگه ها نیز دیگر نمی تواند جلودار ارتش قدرتمند کرونوس باشد و مرزهای آن هر روز ضعیف و ضعیف تر می شوند. تنها راه مقابله با کرونوس گذر از یک هزارتوی ترسناک و همیشه درحال تغییر است که موجودات عجیب و غریبی در آن زندگی می کنند. پرسی و دوستانش با این هدف و با اندیشه پیدا کردن ایزد وحش، یعنی پن در نبرد هزارتو پا به این هزارتوی زیرزمینی می گذارند که از پیچ و خم های درهم اش راهی به هر جایی که در دنیا بخواهید وجود دارد. این هزارتویی است که شجاعت و استقامت آن ها را بیش از همیشه به چالش خواهد کشید.
ریوردن با مهارتی مثال زدنی پیروز شده شخصیت های خود را نسبت به کتاب های قبلی این مجموعه حتی عمیق تر و پیچیده تر جلوه دهد. این یکی از خوبی های یک مجموعه طولانی است که این فرصت را هم به نویسنده و هم به خواننده می دهد تا آنقدر با این کاراکترها سروکله بزنند که دیگر دل کندن از آن ها سخت باشد. به عنوان یک خواننده بزرگسال، شاید باورش سخت باشد که هر چه بیشتر پرسی جکسون می خوانید، دلبستگی تان به کاراکترها نیز بیشتر می شود و همزمان، انتظار برای خواندن کتاب بعدی سخت تر.
نبرد هزارتو از نظر فضاسازی و اتمسفر در میان سایر کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ یک سروگردنی بالاتر است. تقریبا تمام داستان در یک هزارتوی جادویی می گذرد که فضایی دلهره آور دارد. این لوکیشن به محلی مملو از سحر و جادو و موجودات شگفت انگیز تبدیل می شود که از میان لوکیشن های دیگر، داستان پرسی را با آن به یاد خواهید آورد.
در بخش قبلی درباره نفرین تیتان از این گفتیم که چگونه داستان پرسی با بزرگ شدن خوانندگان آن تاریک تر می شود؛ این روند در نبرد هزارتو هم ادامه پیدا می نماید و زبان متن جدی تر می شود. اما پیش از آنکه بخواهید از ادامه خواندن کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ منصرف شوید بگذارید این نکته را یادآوری کنیم که این مجموعه هنوز هم در بطن خود داستان هایی درباره نوجوانان و برای نوجوانان تعریف می نماید و قرار نیست ماجرای پرسی یک دفعه به قعر جهنمی تاریک با مضامین فلسفی و نهیلیستی سقوط کند. داستان همچنان زبان ساده ای دارد و حول رفاقت چند نوجوان می گذرد که دوستی شان بیش از هرچیز آن ها را از شر بدی ها حفظ می نماید.
حالا که حرف از دوستی و رفاقت به میان آمد، خوب است از روابط شخصیت ها در نبرد هزارتو بگوییم. جمع سه نفره پرسی، آنابث و گروور یکی از آن گروه دوستانی است که به سختی در کتاب ها پیدا می شود. تقریبا همه داستان های ژانر فانتزی گروهی از شخصیت ها را به شما معرفی می کنند که قرار است در مسیر ماجراجویی و مأموریت های خود حامی یکدیگر بوده و به هم یاری برسانند. اما این همیشه اتفاق نمی افتد که روابط این شخصیت ها معنادار شده و با خواننده ارتباط بگیرد. پرسی جکسون و دوستانش یکی از نمونه های خوب داستان نویسی را به تصویر می کشند که شاید نظیر آن را تنها در گروه دوستانی مثل هری، رون و هرماینی دیده بودیم. اگر مشتاق دیدن چندین صحنه احساسی مجذوب کننده بین پرسی و پدرش پوزئیدون هستید خبر خوب اینکه آن را در نبرد هزارتو پیدا خواهید کرد. علاوه بر این، به جز شخصیت های اصلی، کاراکترهای فرعی، مثل تایسون، ریچل، نیکو و تالیا نیز که دیرتر به داستان اضافه شدند، با هر کتاب پخته تر شده و به بلوغ شخصیتی رسیده اند و برای این کار باید با ریک ریوردن تبریک گفت، این کاری نیست که هر فانتزی نویسی بتواند از پس اش بربیاد.
در مقابل، می توان این ایراد را به ریک ریوردن گرفت که هرچه بر شخصیت پردازی اش افزوده، از توصیفاتش زده. به عبارت دیگر، کتاب می توانست طولانی تر باشد و به ویژه تمرکز بیشتری بر صحنه های اکشن گذاشته شود تا عظمت و حساسیت این صحنه ها احساس شوند؛ اما روایت انگار عجله دارد تا اتفاق بعدی را برایتان توضیح دهد و صبر نمی نماید تا خواننده این لحظات مهم را در دهانش مزه مزه کند.
با این وجود، نبرد هزارتو یکی از بهترین کتاب های مجموعه پرسی جکسون و ایزدان المپ است که خواندن آن برای هر کسی در هر رده سنی مجذوب کننده و مفرح خواهد بود. پیشنهاد می کنم که پیش از خواندن نبرد هزارتو حتما نفرین تیتان را هم بخوانید. رشد شخصیتی که کاراکترهایی مثل نیکو از کتاب قبلی تا به امروز پیدا می کنند، کاملا ارزش آن را دارد که داستان پرسی جکسون را به ترتیب جلو بیاید.
5. آخرین المپ نشین (The Last Olympian)
این کتاب داستان را با بازگشت پرسی و دوستانش به کمپ دورگه ها شروع می نماید. جنگ با کرونوس همچنان در جریان است این لرد تیتان ها همچنان به المپ چشم دارد و ارتش خود را برای نیویورک تجهیز و تقویت می نماید. این در حالی است که دورگه ها به سختی جلوی تایفون را گرفته اند، دیگر چه رسد به کرونوس! با اینکه آینده آنچنان روشن نمی نماید، اما نیمه خدایان ما از همه چیز خود مایه می گذارند تا کرونوس را متوقف کنند.
ریک ریوردن بی شک استاد آن است که با صحنه های پرهیجان مخاطب را مجذوب داستان نگه دارد و حتی به نظر می رسد نویسندگی او از کتاب اول تا آخرین المپ نشین بهتر شده است. ریوردن به مقدار کافی از جزئیات صحنه ها و شخصیت ها حرف می زند که دیگر داستان از صفحه کتاب بیرون می زند و می توانید به طور کامل آن ها را در فکر خودتان تصور کنید. این نویسنده همچنین دیالوگ ها را ساده نگرفته و از جمله های تأثیرگذار غفلت نمی نماید و هرازچندگاهی چیزی از زبان پرسی می گوید که شما را به فکر وامی دارد که دلتان می خواهد آن را گوشه دفترتان یادداشت و بعدها از او نقل قول کنید.
موجودات اسطوره ای و جادویی، صحنه های نبرد نفس گیر، پیچش های غافلگیرکننده، خیانت و رسیدن خیانتکاران به سزای اعمالشان، دوستی ها و عاشقانه هایی که شاید تصورش را احتمالش را می دادید همه در میان صفحات این کتاب پیدا می شود. آخرین جنگ بین ایزدان المپ و کرونوس از بهترین صحنه های نبردی است که در این مجموعه خوانده اید.
ویژگی های پرسی که پیش از این در کتاب نبرد هزارتو از او دیده بودیم، در آخرین المپ نشین برجسته تر می شوند. او رهبری شایسته است که با وجود اینکه خود دغدغه ها و نگرانی های بسیاری دارد، اما آن را بروز نمی دهد تا مگر دوستانش ناامید شوند و هیچ وقت خود را برتر از دیگران تصور نمی نماید. همه شخصیت های کتاب یک نقطه ضعف مرگبار دارند و پرسی نیز از این قاعده مستثنی نیست و از همان جا هم ضربه می خورد؛ وفاداری، خوش قلبی و ازخودگذشتگی بیش از حد او که باعث می شود گاهی به جای آنکه با منطقش تصمیم بگیرد، با قلبش جلو برود؛ مثل زمانی که اجازه می دهد ایتان زنده بماند، یا وقتی که به نیمه خدایان دشمن خبر می دهد که در خطر هستند. پرسی از کتاب اول تا کتاب پنجم یاد گرفت که از اشتباهاتش درس گرفته و کینه به دل نگیرد.
در این کتاب از سرنوشت دوستان پرسی مطلع می شویم؛ گروور، تایسون، دیونوسوس، تالیا، نیکو کلاریس. در میان این ها باید توجه بیشتری نسبت به آنابث نشان بدهیم. آنابث در این کتاب وجه انسانی و احساسی تر خود را به نمایش می گذارد و پیشرفت شخصیتی او از نبرد هزارتو تا این کتاب بسیار برجسته است. آخرین المپ نشین کاراکتر لوک را نیز بسط می دهد و از کودکی او، سرنوشت اش، مدت زمانی که با آنابث و تالیا گذرانده بود و اینکه چرا به المپ خیانت کرد می گوید. پرسی و آنابث به هم نزدیک می شوند و در این راه خواننده را هم با بالا و پایین های احساسی خود همراه می کنند. جنبه های متفاوتی در رابطه آن ها وجود دارد که بسیاری از ما در دوران نوجوانی خود تجربه کرده ایم و از این نظر، ارتباط بین پرسی و آنابث برای ما هم باورپذیر و طبیعی می نماید.
اما چیزی که همه از قبل می دانستیم این است که ریوردن خاتمه خوشی برای شخصیت های دوست داشتنی ما خواهد نوشت و این اسپویل بزرگی نخواهد بود اگر بگوییم که پرسی و دوستانش زنده خواهند ماند تا در کتاب های بعدی حضور پیدا کنند و شاید دوباره دنیا را نجات دهند. ریوردن در صفحات خاتمهی آخرین المپ نشین اشاره هایی به قهرمانان المپ (The Heroes of Olympus) می نماید که از نظر زمانی داستانش به کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ مرتبط می شود.
آخرین المپ نشین نقطه خاتمه شایسته ای بر مجموعه کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ است. شاید اگر پیش از این فکر می کردید که دیگر از شما گذشته و این مجموعه برای بچه هاست و لذتی برای بزرگسالان ندارد، آخرین المپ نشین اثبات می نماید که هیچ وقت برای خواندن یک حماسه نفس گیر فانتزی، مملو از اساطیر یونانی و موجودات جادویی دیر نیست.
6. جام خدایان (The Chalice of the Gods)
جام خدایان تا به امروز آخرین کتاب در دنیا داستانی پرسی جکسون به شمار میرود که در تاریخ 26 سپتامبر 2023 میلادی عرضه شد. داستان این کتاب روایتی مستقل از پنج کتاب قبلی مجموعه است و خط داستانی اش بین مجموعه کتاب های قهرمانان المپ و پنج گانه محاکمه های آپولو (The Trials of Apollo) قرار می گیرد که پیش از این از طریق ریوردن نوشته شده بودند.
در جام خدایان پرسی پس از ماجراهای عجیبی که از سر گذرانده و دفعات متعددی که دنیا را نجات داده، حالا مثل یک بچه معمولی در دبیرستان سر می نماید؛ اما پیش از اینکه بتواند به دانشگاه برود، پوزئیدون سه مأموریت در مقابلش می گذارد که باید از آن ها سربلند بیرون بیاید. اولین آن ها بازپس گیری جام زئوس است که هر کس از آن بنوشد به خدا تبدیل خواهد شد. بار دیگر پرسی، گروور و آنابث پا به میدان می گذارند تا از آشوب در دنیا ایزدان المپ جلوگیری کنند.
اقتباس های سینمایی و تلویزیونی از پرسی جکسون و ایزدان المپ
دو فیلم بر اساس دو کتاب اول این مجموعه ساخته شده است؛ اولی پرسی جکسون و ایزدان المپ: دزد آذرخش نام دارد که در سال 2010 میلادی به کارگردانی کریس کلمبوس عرضه شد. تهیه کنندگی فیلم دوم هم به عهده کلمبوس بود که تحت عنوان پرسی جکسون و ایزدان المپ: دریای هیولاها در سال 2013 میلادی منتشر شد. به طور کلی، می توان گفت این دو فیلم نقدهای مثبتی دریافت نکردند و طرفداران یا حتی خود ریک ریوردن نقدها زیادی نسبت به آن ها داشتند. ریوردن به ویژه از تغییراتی که فیلم در محتوای اصلی ایجاد کرده بود خوشش نیامد، مخصوصا که سازندگان، بازیگرانی را انتخاب کرده بودند که سن آن ها از شخصیت های کتاب خیلی بیشتر می زند. در این فیلم ها لوگان لرمان به عنوان پرسی جکسون، براندون تی. جکسون به عنوان گروور و الکساندرا داداریو به عنوان آنابث ایفای نقش کرده اند.
همین چند روز پیش اما اقتباس تلویزیونی از کتاب های پرسی جکسون و ایزدان المپ برای دیزنی پلاس منتشر شد که فصل اول آن هشت قسمت دارد. این سریال از طریق شخص ریک ریوردن و جاناتان ای. استاینبرگ ساخته شده و واکر اسکوبل، آریان سیم هاردی و لیا ساوا جفریس به ترتیب در آن نقش های پرسی، گروور و آنابث را بازی می کنند که از نظر سنی هم خیلی به شخصیت های کتاب نزدیک ترند.
منبع: خبرنگاران مگ
منبع: دیجیکالا مگ