گنجینه موسیقی جلفای نو در اصفهان
به گزارش آیان کتاب، در حال حاضر، محله قدیمی جلفای نو اصفهان که از نظر سیمای شهری و شهرسازی دارای طراحی منطقی و دقیق است، از بهترین محله های اصفهان از منظر فرهنگی و شهرسازی محسوب می شود، خصوصا آن که این محله در ساحل زیبای زاینده رود قرار گرفته و این ویژگی، خود از نقاط قوت این منطقه در زمینه ایجاد محور گردشگری به حساب می آید.
در محله جلفای نو گردشگران می توانند به صورت پیاده، در این منطقه زیبا و تاریخی تردد و از کلیساها، بازار و میدان ها بازدید کنند، که این امر علاوه بر سودآوری و کسب منافع اقتصادی برای مردم محلی، باعث ایجاد تعامل فرهنگی میان جامعه کوچک میزبان و انبوه گردشگران داخلی و خارجی می شود.
به منظور رونق و توسعه اقتصادی و حفظ فرهنگ و نگهداری آثار و ابنیه تاریخی محله جلفا، شورای خلیفه گری ارامنه جنوب ایران بر آن شده است باری دیگر گام مثبتی در این راستا بردارد و این بار در یکی از خانه های قدیمی جلفا متعلق به سده 19 میلادی، مرکزی با موضوع هنر موسیقی ارامنه احداث کند.
آن گونه که از بررسی تاریخ هنر موسیقی بر می آید ارامنه نقش بسزایی در گسترش موسیقی مدرن و ورود موسیقی کلاسیک جهان به ایران داشتند، در واقع ارامنه به دلیل سفرهای بسیار و نگاه وسیع خود توانسته اند آنچه در عرصه موسیقی جهان در حال رخ دادن بود را در 400 سال پیش تا کنون به ایران آورده و با مردم کشورشان، ایران، سهیم شوند. هنرمندان موسیقی ارمنه از بنیان گذاران و مشارکت کنندگان مهم موسیقی پاپ ایران نیز محسوب می شوند، این ستارگان موسیقی فارغ از زادگاهشان در سراسر ایران آثار ماندگاری خلق کرده اند.
ارامنه در کنار اجرا، تدریس و جمع آوری موسیقی فولکلور ایرانی، در شاخه های دیگر این هنر مانند ساخت سازهای ارزشمند و یا تربیت اساتید ارزشمند هنر موسیقی همچون هوانس آبکاریان معروف به یحیی نیز نقش چشم گیری داشته و خدمات ارزنده ای به موسیقی ایران ارائه کرده اند. بنابراین تاسیس گنجینه موسیقی ارمنیان جلفای نو برای دوستداران موسیقی و جامعه ارمنی نه فقط لازم، حتی می توان گفت ضروری به نظر می رسد.
با توجه به نکات ذکر شده و نقش ارامنه در ادامه حیات فرهنگی و تمدنی مردم ایران و به ویژه اصفهان، از اهداف شکل گیری گنجینه موسیقی جلفای اصفهان و همچنین مرکز موسیقی ارمنیان در جلفای اصفهان می توان به گسترش صنعت گردشگری در اصفهان به خصوص جلفای نو، معرفی دقیق و مدون تاریخ موسیقی ارمنیان، معرفی نقش موسیقی در فرهنگ ارمنیان جلفای نو، معرفی نقش و تاثیر موسیقی در مراسم مذهبی ارمنیان، تعریف کارکرد جدید و مناسب برای بناهای قدیمی جلفا به منظور حفاظت از این بناهای ارزشمند تاریخی و ایجاد مکانی مناسب برای پژوهش تخصصی در زمینه هنر موسیقی اشاره کرد.
بنایی که این مرکز به زودی در آن آغاز به فعالیت خواهد کرد در سال 1325 خورشیدی از سوی بانو یغی سابت آبراهامیان و فرزندانش به یاد همسر و پدر مرحومشان، آرام آبراهامیان که او نیز از نیکوکاران معروف جلفایی بوده، با مبلغ 500هزار ریال به منظور نگهداری از بچه ها بی سرپرست جلفا خریداری شده بود.
خوشبختانه از سال 1372 به دلیل نبود بچه ها بی سرپرست، ساختمان مذکور بلااستفاده باقی مانده بود، بنابراین به پیشنهاد شورای خلیفه گری جلفا اصفهان، این بنا به آموزشگاه موسیقی تغییر کاربری داده و هم زمان با برگزاری کلاس های آموزشی موسیقی، گروه های کر کمیتاس و داتو ارمنیان جلفا در آن مکان به تمرین می پردازند، با آغاز عملیات بازسازی این اثر ارزشمند تاریخی امید می رود تا خاتمه سال 99 گنجینه (موزه) موسیقی جلفای اصفهان در این بنای تاریخی راه اندازی شود.
منبع: گردشبان