غذاهای محلی استان گیلان (قسمت دوم)
به گزارش آیان کتاب، ماهی شکم پر
برای تهیه این ماهی شکم پر ابتدا ماهی چند ساعت در آبلیمو، رب محلی ازگیل و رب گوجه خوابانیده و طعم دار می گردد. سپس درون ماهی را با معجونی از گردوی آسیاب شده، سبزی های معطر، پیاز، ادویه، رب انار و ازگیل پر نموده و در فر کباب می نمایند. ماهی شکم پر در منطقه ها مختلف استان با نام های مختلف از قبیل ماهی لونگی، ماهی فویج یا ماهی فبیج شناخته می گردد.
مرغ شکم پر
مرغ شکم پر نیز مانند ماهی شکم پر رب ازگیل و آبغوره آغشته نموده و به مدت یک شب در یخچال گذاشته تا طعم دار گردد.سپس درون مرغ را با گردوی آسیاب شده، رب ازگیل، پیاز و ادویه پر و در فر کباب می نمایند.
شش انداز
خورش گیلانی دیگری از بادمجان که با ترکیب آشنای رب انار، پیاز و گردو طعم جدیدی به خود می گیرد. برای تهیه شش انداز، معجونی از گردو و رب انار با بادمجان سرخ شده مخلوط و طبخ می گردد.
آلو مسما
ترکیب اصلی این خورش خوشمزه مرغ و انواعی از آلو (آلو سیاه، آلو بخارا و قیسی) همراه با پیاز و شکر، زعفران و کره است. پس از آب پز کردن کامل مرغ با نمک و ادویه، آلوهای تفت داده را به آن اضافه نموده و در نهایت پیاز سرخ شده و شکر به خورش اضافه می نمایند، پس از چند دقیقه جوشیدن خورش آلو مسما آماده است.
کوکو اشپل
اشپل که به تخم ماهی گفته می گردد در شمال کشور به علت فراوانی ماهی به راحتی یافت می گردد؛ رایج ترین غذای تهیه شده با اشپل کوکوی آن است که به سادگی با ترکیب اشپل با تخم مرغ آماده می گردد. با خوردن کوکوی اشپل طعم متفاوتی را تجربه خواهید کرد.
آش شله قلمکار
شله قلمکار از مشهورترین آش های ایرانی است که ترکیبی غنی داشته و از انواع حبوبات مانند نخود، لوبیا، عدس، برنج، گندم، پیاز، سبزیجات آش مانند تره، اسفناج، جعفری، گشنیز و گوشت گوسفند و روغن در طبخ آن استفاده می گردد.
کولی غورابیج
غذایی تهیه شده از ماهی کولی، که مغز گردو، سبزی های محلی، شکر و آبغوره به دلخواه از ترکیبات اصلی آن هستند. این ماهی به صورت خورش پخته شده و به همراه برنج سرو می گردد.
ماهی دودی یا ماهی شور
از چاشنی های پرطرف دار گیلانی ماهی دودی یا شور است که به صورت آماده از بازار روز تهیه می گردد. روش آماده کردن ماهی دودی به این شکل است که تکه کوچکی را از ماهی درون ظرفی سفالی روی برنجِ آماده دم قرار می دهند، این چاشنی همراه با انواعی از خورش ها سرو می گردد.
روش دیگری برای طبخ ماهی دودی یا شور وجود دارد، به این صورت که ماهی را از شب قبل خیس نموده و تا صبح چندین بار آب آن را عوض می نمایند؛ سپس بدون اینکه ماهی با آب در تماس باشد آن را بخارپز می نمایند تا استخوان های ماهی نیز نرم گردد.
گل در چمن
این غذا خورشی از ترکیب باقلای سبز (در گیلان به نام باقلای مازندرانی معروف است)، تخم مرغ، شوید و زردچوبه، بعلاوه گوشت گوسفند به دلخواه است. پس از سرخ کردن باقلا به همراه شوید و زردچوبه، تخم مرغ روی آن شکسته و مخلوط می گردد. تهیه شده در خبرنگاران
منبع: کجارو