قانون حمایت از بچه ها اصلاح شد ، تکلیف تازه پلیس در شناسایی و جمع آوری بچه ها کار و خیابان ، تفکیک کودک کار از کودک خیابان
به گزارش آیان کتاب، سرپرست دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور از اصلاح و ابلاغ آیین نامه حمایت از اطفال و نوجوانان اطلاع داد و به تشریح موارد اصلاحی و الحاقی مهم آن پرداخت.
به گزارش خبرنگاران، محمدرضا حیدرهایی سرپرست دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اصلاح آیین نامه اجرایی ماده 6 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان، اظهار کرد: پیش از اصلاح این آئین نامه اجرایی، تکالیف دستگاه ها درخصوص بچه ها معین شده بود اما بعضی از بندهای این ماده ایراداتی داشت که با همکاری وزارت رفاه پیگیر آن شدیم و در پی تصویب این اصلاحات، تکالیف دستگاه ها معین شده است.
وی با بیان اینکه سازمان بهزیستی بر ضمانت اجرایی قانون حمایت از اطفال تاکید داشته است، توضیح داد: اصلاح آئین نامه اجرایی ماده 6 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان به نفع سازمان بهزیستی شده چراکه بر این اساس، دستگاه ها موظف به اجرای تکالیف شان هستند.
تفکیک کودک کار از کودک خیابان؛ مهم ترین اصلاح ماده 6 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان
سرپرست دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور ضمن تشریح اصلاحات مهم آئین نامه اجرایی ماده 6 قانون حمایت از اطفال و نوجوانان گفت: یکی از این موضوعات تفکیک کودک کار از کودک خیابان بوده که تعاریف آنها در ماده یک به قانون اضافه شده است. در این الحاقات اینطور آمده که کودک کار طفل یا نوجوانی که برای ادامه زندگی و امرار معاش یا خانواده مشغول فعالیت در ازای دریافت مزد یا بدون دریافت مزد است و این فعالیت منجر به شرایط مخاطره آمیز (موضوع ماده 3 قانون) برای او می گردد. نوجوانانی که مطابق ماده 80 قانون کار به عنوان کار نوجوان مشغول به فعالیت هستند و اطفال و نوجوانانی که فعالیت آنها با اذن ولی یا سرپرست قانونی و باتوجه به شرایط جسمی و روحی آنان صرفا جنبه تربیتی یا آموزشی دارد از شمول این تعریف مستثنی هستند. بعلاوه در الحاقات تعریف بچه ها خیابانی اینگونه ذکر شده است طفل و نوجوان در معرض خطر که به جهت فقر یا بی خانمانی به صورت محدود یا نامحدود در خیابان به سر می برند؛ اعم از کودکی که هنوز از خانواده و سرپناه برخوردار است یا کودکی که خیابان را خانه خود می داند و رابطه او به حداقل رسیده یا قطع شده است.
وی با اشاره به تاثیر این الحاقات بر فعالیت سازمان بهزیستی در مورد ساماندهی بچه ها کار و خیابان اعلام کرد: طبق قانون، سازمان بهزیستی موظف بوده به موضوع بچه ها خیابانی ورود کند و پیش از این نیز به بچه ها کار دسترسی نداشته است؛ چراکه بسیاری از بچه ها در کارگاه های زیرزمینی یا به اشکال دیگری مجبور به کار هستند که دسترسی به آنها وجود ندارد و زمانی هم که مامور تامین اجتماعی به کارگاه مراجعه می کرد از دید مامور اجتماعی پنهان می شدند. در عین حال اغلب این بچه ها اتباع هستند که به عنوان کارگر و به صورت غیرقانونی در کارگاه به عنوان نیروی کار مشغول به کار هستند. پیش از این الحاقات به علت اینکه کودک کار و خیابان با هم عنوان شده بودند، همه دستگاه ها شانه خالی می کردند و ادعا می کردند که فقط سازمان بهزیستی باید به موضوع ساماندهی آنها ورود کند، درحالیکه تکلیف سازمان بهزیستی برای ساماندهی کودک خیابانی معین شده است.
اجازه رسمی به تشکل های مردم نهاد جهت ساماندهی و جذب بچه ها کار و خیابان
سرپرست دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور بعلاوه با اشاره به ماده 3 قانون حمایت از اطفال مبنی بر اینکه سازمان بهزیستی، مسئولیت اصلی حمایت از اطفال و نوجوانان در معرض خطر و بزه دیده را برعهده دارد و مکلف است با مشارکت و همکاری تمامی دستگاه های اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری - مصوب 1386- به ویژه دستگاه های مقرر در ماده (6) قانون و بعلاوه سایر نهادهای حمایتی و با استفاده از مددکاران اجتماعی و در قالب گروه های تخصصی سیار یا مستقر فوریتهای خدمات اجتماعی نسبت به شناسایی، پذیرش، حمایت، نگهداری و توانمندسازی اطفال و نوجوانان موضوع قانون اقدام کند، اظهار کرد: اکنون در اصلاح قانون عنوان شده است که علاوه بر نهادهای حمایتی، تشکل های مردم نهاد نیز می توانند به موضوع ساماندهی و جذب بچه ها کار و خیابان ورود و به دستگاه های حمایتی یاری نمایند.
تکلیف تازه پلیس برای شناسایی و جمع آوری بچه ها کار و خیابان
حیدرهایی در ادامه با اشاره به ماده 28 که در آن به وظیفه پلیس برای شناسایی طفل و نوجوان در معرض خطر یا بزه دیده اشاره شده است، گفت: در ماده مذکور شناسایی بچه ها در معرض خطر یا بزه دیده تکلیف پلیس بود؛ حال با اصلاحات صورت گرفته عبارت جمع آوری نیز در اصلاح این ماده قانونی الحاق شده و براین اساس پلیس موظف است تا علاوه بر شناسایی بچه ها کار و خیابان به جمع آوری آنها با یاری سایر دستگاه ها ورود کند.
وی اظهار کرد: باندهایی که 20-30 کودک را تحت پوشش گیرند و کار نمایند در کشور بسیار کم است، اما هستند باندهایی که چند کودک را جمع آوری و بر روی عملکرد آنها نظارت نمایند. نیروی انتظامی بعد از شناسایی این باندها موظف به مداخله و جمع آوری بچه های که در آن باندها مشغول به فعالیت هستند، است.
سرپرست دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی کشور در پاسخ به این سوال که آیا جمع آوری بچه ها کار و خیابانی به وسیله نیروی انتظامی موجب برخوردهای قهری و ضربتی نخواهد شد؟ اظهار کرد: خیر، اکنون در جلساتی که با نیروی انتظامی داریم کاملا با سازمان هماهنگ هستند و اگر مداخله ای صورت گیرد، کار با همکاری سازمان بهزیستی و دیگر دستگاه ها صورت می گیرد.
وی بعلاوه به یکی دیگر از موارد اصلاحی آئین نامه اجرایی ماده 6 قانون حمایت از اطفال اشاره نمود و اضافه نمود: سازمان بهزیستی مکلف شده است تا درخصوص بچه ها کار و خیابانی ظرف سه ماه از تاریح ابلاغ تصویب نامه، برنامه اقدامات حمایتی را جهت تصویب به شورای اجتماعی کشور ارائه کند.
منبع: همشهری آنلاین