8 خاصیت درمانی گیاه سنا و طرز تهیه چای سنا

به گزارش آیان کتاب، سنا نوعی گیاه گلدار دارویی است از این گیاه معمولا برای درست کردن چای استفاده می شود. سال هاست که از برگ، پوسته و غلاف بیرونی گیاه سنا برای درست کردن چای به عنوان مُسهل و ملَیِن بهره می برند. از خواص برگ سنا می توان به درمان یبوست، درمان التهاب و مسائل پوستی اشاره کرد.

8 خاصیت درمانی گیاه سنا و طرز تهیه چای سنا

خواص برگ سنا چیست؟

ازجمله خواص برگ سنا باید به برطرف موقتی یبوست اشاره کرد. ضمن اینکه برای تمیز کردن دستگاه گوارش و روده ها برای انجام برخی از آزمایش ها هم مورداستفاده قرار می گیرد (مثلا قبل از انجام کولونوسکوپی). برگ سنا یکی از معروف ترین ملین های طبیعی است. البته باید دقت کنید که با شناخت درست خواص برگ سنا مسائل احتمالی برای بدن تان به وجود نخواهد آمد.

چای سنا چیست؟گیاه سنا از گونه بزرگی از گیاهان گلدار تیره باقلاسانان و زیرتیره ارغوانیان به وجود می آید. این گیاه متعلق به منطقه ها گرمسیری و نیمه گرمسیری مانند آفریقا و هند است. برخی از انواع وحشی آن هم (Cassia hebecarpa و Cassi marilandica) در شرق آمریکا می روید. از برگ، غلاف و پوسته بیرونی و میوه سنا می توان فراورده های دارویی مانند چای و مکمل های دیگر را تولید کرد. چای سنا معمولا از دو نوع خاص این تیره گیاهی موسوم به سنای انگلیسی و مصری به دست می آید. آیا سنا نوعی ملین و برطرف کننده یبوست است؟ در پاسخ باید گفت که بله. ازجمله خواص برگ سنا می توان به برطرف این مسائل اشاره کرد.

اگر ملین را ماده و عاملی برای سهولت تخلیه روده ها بدانیم، سنا هم یک ملین خواهد بود. در واقع، سنا می تواند به تحریک و افزایش انقباضات روده ها کمک کند و یبوست را ازبین ببرد. افزایش انقباضات روده به خاطر وجود مؤلفه های شیمیایی فعال سنا است که گلیکوزیدهای آنتراکوئینون (anthraquinone glycosides) نام دارند. به این مواد سنوسید (sennosides) گفته می شود. سنا تنها زمانی به عنوان ملین مؤثر واقع می شود که سنوسیدهای موجود در آن به رایناترونز (rheinanthrones) تبدیل بشوند. این تبدیل هم کار باکتری های مفید روده بزرگ است.

عوارض جانبی سنا چیست؟ازجمله شایع ترین عوارض جانبی مصرف سنا می توان به مسائل گوارشی اشاره کرد. البته این مشکل هم با مصرف به اندازه سنا و عدم استفاده محصولات سنا بیش از یک هفته برطرف می شود.

کاربردها و خواص برگ سنا چیست؟برطرف یبوست؛

درمان بواسیر (هموروئید)؛

درمان سندروم روده تحریک پذیر (IBS)؛

آماده شدن برای انجام کولونوسکوپی؛

مدر بودن؛

مراقبت از پوست و مو؛

ضد انگل؛

برای درمان بیماری های التهابی و سرطان روده.

1. درمان یبوستیکی از خواص برگ سنا برطرف مشکل شایع یبوست است. به همین علت کسانی که دچار یبوست هستند، به استفاده از سنا روی می آورند. سازمان غذاوداروی آمریکا (FDA) هم چای سنا را به عنوان ماده ای درمانی و بدون نیاز به نسخه معرفی کرده است؛ اما گیاه سنا چطور به برطرف یبوست کمک می کند؟ در پژوهش های بالینی کنترل شده، اثرات مصرف سنا روی روده به این صورت بوده که این ماده باعث شُل شدن شکم می شود و در افزایش حجم مدفوع و تعداد دفعات دفع هم نقش دارد.

گیاه سنا در نقش ملین هم اثرات مثبت خود را سریع نشان می دهد. معمولا مدت 8 ساعت طول می کشد تا مصرف گیاه سنا برای برطرف مشکل اثر کند. احتمال دارد که این اثرگذاری در بازه ای 6 تا 12 ساعتی هم به طول بینجامد.

بهتر است چای سنا را قبل از خواب بنوشید تا صبح روز بعد، روده هایتان به کار بیفتد. مصرف چای سنا به عنوان درمانی خانگی به طور موقتی مناسب است، اما راهکاری دائمی نیست.

2. درمان هموروئید (بواسیر)هموروئید، تورم رگ ها در مقعد و قسمت تحتانی رکتوم (راست روده) است. بواسیر یا هموروئید می تواند نشانه یبوست و فشاری باشد که به این ناحیه در هنگام دفع وارد می شود. این مشکل بسیار ناخوشایند و دردآور است و بسکمک از مبتلایان به آن در پی درمان های خانگی مناسب آن هستند. یکی از خواص برگ سنا در کاهش یبوست و فشار دفع است. به همین علت مصرف چای آن از سوی بیماران مبتلا به هموروئید، منطقی به نظر می رسد.

عملکرد سنا برای برطرف یبوست به این شکل است که دیواره روده را تحریک و روده را نرم می کند.

3. درمان سندروم روده تحریک پذیر (IBS)یکی از رایج ترین نشانه های سندروم روده تحریک پذیر، وقوع تغییرات در حرکات روده است. این تغییرات باعث بروز اسهال یا یبوست می شود. اگر مشکل مبتلایان به این سندروم به شکل یبوست ظهور پیدا کند، استفاده از خواص برگ سنا مفید واقع خواهد شد. اطبای سنتی، استفاده از چای سنا را هنگامی که لاکتولوز بی اثر می شود، به بیماران خود توصیه می کنند. البته مطالعات و پژوهش های در این زمینه همچنان ادامه دارد و دانشمندان قطعا اثرگذاری سنا در درمان سندروم روده تحریک پذیر را اعلام نکرده اند. پس اگر به این بیماری دچار هستید، باید قبل از مصرف چای یا سایر فراورده های سنا با پزشک معالج خود مشورت کنید.

4. آماده شدن برای انجام کولونوسکوپیگاهی اوقات هم از چای سنا برای پاک سازی روده بزرگ قبل از انجام آزمایش کولونوسکوپی استفاده می شود. شاید بپرسید، کولونوسکوپی چیست؟ این آزمایش راهکاری درمانی برای مشاهده درون کلون یا روده بزرگ است. روده بزرگ، آخرین بخش دستگاه گوارش است و قبل از انجام کولونوسکوپی باید کاملا از مواد زائد تخلیه شود. به نظر می رسد مصرف سنا به شکل خوراکی تأثیراتی مشابه روغن کرچک و محصولات رایج قدیمی مانند بیزاکودیل در تخلیه روده دارد. این مورد از خواص برگ سنا می تواند به برطرف مسائلی نظیر سوءهاضمه، جمع شدن باد در روده و انقباضات آن هم کمک کند.

5. مدر بودناز سایر خواص برگ سنا می توان به ادرارآور بودن آن اشاره کرد. این گیاه موجب دفع ادرار و خارج شدن چربی، نمک، آب اضافی و سم زدایی بدن می شود. این ماده گیاهی می تواند موجب کمبود آب بدن هم بشود. پس اگر آن را مصرف می کنید به آب رسانی بدن توجه داشته باشید.

6. مراقبت از پوست و موچای سنا با داشتن مقادیری تانین، رِزین و اسانس قادر به درمان زخم ، درمان سوختگی و قارچ پوستی است. خواص ضدمیکروبی آن هم به درمان آکنه و سایر ناراحتی های پوستی کمک می کند.

این ماده گیاهی برای پرپشت شدن و افزایش ضخامت و حجم موها هم مفید است. سنا می تواند به درخشان شدن موها هم کمک کند. مثلا باعث می شود تا موی طلایی حالت بلوند مایل به خاکستری پیدا کند.

7. ضد انگلموادی نظیر سنوسید که در چای سنا وجود دارد به آن خاصیت ضدانگلی می دهد. سنا با ریشه کن کردن کرم ها و انگل رودهباعث می شود که جذب مواد مغذی در بدن بهتر صورت بگیرد.

8. درمان بیماری های التهابی و سرطان رودهاز دیرباز تا کنون از سنا برای برطرف مسائل التهابی بدن نظیر سردرد، التهاب بافت ها و مفاصل و تب استفاده می شده است. آنتی اکسیدان های موجود در برگ سنا هم به کاهش وقوع بیماری های مزمن بدن کمک می کند. بنابراین با خنثی کردن رادیکال های آزاد قبل از ایجاد استرس اکسیداتیو، بیماری های مزمن و سرطان، به ویژه سرطان روده بزرگ، به سلامت بدن کمک می کند.

شیوه درست کردن چای سنا چگونه است؟برای درست کردن چای سنا در منزل فقط به اندازهی برگ سنا نیاز دارید. اگرچه این چای در خاورمیانه، آسیا و آفریقا بیشتر استفاده می شود، در آمریکا و سایر نقاط دنیا هم برگ های این گیاه برداشت می شود. با کاشت درختچه سنا در منزل کارتان راحت تر می شود. بعد از اینکه برگ ها رسید و آنها را چیدید و خشک کردید، به راحتی می توانید از آنها چای درست کنید.

مواد لازم

یک چهارم قاشق چای خوری برگ خشک سنا؛

2 فنجان آب (تصفیه شده)؛

نصف قاشق چای خوری عسل یا شکر برای طعم دادن به چای.

دستور تهیه چای

آب را در قوری کوچکی به جوش بیاورید؛

برگ های خشک را به آب جوش اضافه کنید تا تمام قوری پر شود. آنها را 8 تا 10 دقیقه بخیسانید؛

مخلوط را در فنجان یا هر ظرفی که موردنظرتان است بریزید؛

درصورت تمایل به آن شکر، عسل یا هر چه دوست دارید، اضافه کنید.

چقدر طول می کشد تا چای سنا اثر کند؟1 تا 3 ساعت بعد از نوشیدن دمنوش سنا باید منتظر تأثیر آن در بدن باشید. بدن هر فرد از نظر سوخت وساز با دیگری فرق دارد. به خاطر این عامل و عوامل مختلف دیگر سرعت اثرگذاری چای سنا هم در بدن افراد گوناگون با هم فرق می کند. بااین حال، اگر داروی دیگری مصرف نمی کنید و با معده خالی چای را میل کرده اید، باید طی 2 ساعت پس از خوردن چای منتظر دیدن اثرات آن باشید. اگر می خواهید از خواص برگ سنا بهره ببرید باید از اندازهِ کم، مصرف را شروع کنید تا اثرات و نتایج آن را ارزیابی و مشاهده کنید. ملین بودن سنا گاهی به صورت شدید نمایان می شود و ممکن است افراد با معده حساس را اذیت کند. چای سنا را به اندازه ای که با بدن تان سازگار است، مصرف کنید. یادتان باشد که مصرف این چای در بلندمدت توصیه نمی شود.

عوارض جانبی چای سنا چیست؟چای سنا بسیار قوی است و باید با هدف برطرف مسئله ای خاص مصرف شود. قبل از اضافه کردن این چای به برنامه غذایی خود بهتر است با پزشک مشورت کنید. عوارض جانبی ناشی از مصرف افراطی چای سنا به قرار زیر است:

1. وابستگی
مصرف چای سنا در بلندمدت مانع از عملکرد صحیح روده ها می شود. علت این است که روده ها به سنوسیدهای موجود در سنا وابسته می شوند و چنین وابستگی و اعتیادی به سختی ازبین می رود. بنابراین با قطع مصرف چای سنا، امکان بروز یبوست و ناراحتی های معده به وجود می آید. مصرف چای سنا بیش از 2 هفته توصیه نمی شود.

2. عوارض جانبی الکترولیتمصرف متداوم چای سنا منجر به برهم خوردن تعادل مواد شیمیایی بدن می شود. این اثرات به صورت کاهش سطح الکترولیت های بدن خود را نشان می دهند. مثلا در صورت کمبود پتاسیم بدن، حتی خطر مرگ هم وجود خواهد داشت.

3. کاهش انعقاد خون و خطر برای سلامت قلبچای سنا بر انعقاد خون هم اثر می گذارد. بنابراین اگر شخصی داروهای ضدانعقاد مصرف می کند، نوشیدن چای سنا در فرایند درمانش تداخل ایجاد خواهد کرد.

4. اثرات نامناسب روی زنان باردار و شیردهبانوانی که در دوران بارداری یا شیردهی هستند، نباید از چای سنا استفاده کنند، زیرا روی روده ها اثرات مستقیم دارد.

5. مسمومیت کبدیمصرف چای سنا در بلندمدت باعث مسمویت های کبد می شود.

از عوارض خفیف تر مصرف چای سنا هم می توان از این موارد نام برد:

حالت تهوع؛

استفراغ؛

اسهال؛

نرسیدن آب کافی به بدن؛

انقباضات شکمی؛

ضعف ماهیچه ها؛

افزایش اندازه ادرار.

منبع: سایت چطور

منبع: راسخون
انتشار: 14 آبان 1400 بروزرسانی: 14 آبان 1400 گردآورنده: ayanketab.ir شناسه مطلب: 791

به "8 خاصیت درمانی گیاه سنا و طرز تهیه چای سنا" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "8 خاصیت درمانی گیاه سنا و طرز تهیه چای سنا"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید